Zapraszamy na tegoroczną odsłonę Narodowego Czytania, wspólnie będziemy czytać dzieło „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej.
Kiszonki czyli zdrowie w słoiku :)
Uważasz, że kiszenie jest skomplikowane, czasochłonne, a kisić można tylko ogórki i kapustę? Ten kto uczestniczył 1 kwietnia w naszych warsztatach z kiszenia już wie ,że "sianie fermentu" jest łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowe i smaczne, że kiszenie to prosty sposób na urozmaicenie naszej diety, a właściwości kiszonek sprawiają, że stanowią one silną broń w walce o nasze zdrowie. Warsztaty poprowadziła Pani Izabela Marta Rasala z Kliniki Słoika, Pani Iza to prawdziwa encyklopedia wiedzy o świecie kiszonek, podzieliła się z uczestnikami swoim praktycznym, ponad 40 letnim doświadczeniem w tym temacie, dzięki niej uczestnicy warsztatów osobiście mogli się przekonać o tym, jak łatwo przygotować kiszonki i dlaczego warto je jeść, że kisić można niemal wszystko i zadziwiające jest, jak smaczne są kiszone przetwory z nieoczywistych warzyw i owoców. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Na miejscu wraz z Panią Izabelą pojawił się Pan Adam ze swoim mobilnym straganem- który na co dzień zajmuje się zielarstwem, głównie konopnym i ma ogromną wiedzę. My skorzystaliśmy oczywiście z okazji rozmawiając osobiście z Panem Adamem o jego fantastycznych produktach z Ziołowa Lecznica.
Dziękujemy uczestnikom pierwszych warsztatów, następne już 8 kwietnia :) dziękujemy Pani Izabeli za chęć dzielenia się wiedzą o bez wątpienia polskim superfoods :) Za pyszny żur również dziękujemy, oj było warto być :)
Kiście więc na zdrowie!